Cikgu era PKPSERANGAN pandemik Covid-19 di seluruh dunia termasuk Malaysia memberi cabaran baharu buat golongan pendidik dalam mendidik anak murid dan pelajar masing-masing.

Biarpun kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan melakukan penutupan semua sekolah, segelintir guru segera mengambil inisiatif meneruskan pengajaran dan pembelajaran secara atas talian demi memastikan murid serta pelajar mereka tidak tercicir.


Selepas kerajaan melonggarkan PKP dan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), golongan berkenaan tidak lagi menoleh ke belakang, malah ada antara mereka sanggup bergerak ratusan kilometer ke kawasan penempatan murid di pedalaman untuk menghantar dan mengutip buku latihan.


Komitmen jitu golongan pendidik itu jelas membuktikan mereka bukan sahaja bertanggungjawab dengan amanah dalam menyampaikan ilmu. Sebaliknya, sanggup berkorban masa, tenaga dan wang memastikan murid dan pelajar dapat menimba ilmu biarpun terpaksa menempuh pelbagai cabaran.


Istimewa bersempena Hari Guru yang disambut setiap 16 Mei, Harian Metro berpeluang menyelami cabaran dan pengorbanan empat guru dalam mendidik anak bangsa.Sumber: Harian Metro

0 views0 comments