Dapat pelitup muka, disambut adiwira cetus keceriaan muridTASEK GELUGOR: Kehadiran Spiderman dan Mickey Mouse yang tampil memberi pelitup muka bagi menyambut kedatangan 300 murid Tahun Lima dan Enam Sekolah Kebangsaan (SK) Pengkalan Jaya, di sini menceriakan suasana sekolah itu.


Inisiatif berkenaan diambil Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Berangan serta Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah terbabit bagi memberi motivasi dan semangat kepada murid yang kini kembali memulakan semula sesi persekolahan selepas lebih empat bulan tidak bersekolah berikutan pandemik COVID-19.


ADUN Permatang Berangan, Nor Hafizah Othman, berkata disamping pemberian pelitup muka pihaknya juga membawa kejutan adiwira dan kartun kegemaran kanak-kanak dalam memulihkan kembali semangat murid.


"Ternyata usaha pihak kami ini tidak sia-sia apabila ramai murid di sini kelihatan sangat ceria selepas melihat kejutan ini.


"Di raut wajah mereka juga terpapar kegembiraan dan tidak sabar memulakan semula sesi persekolahan yang tertangguh sejak sekian lama," katanya ketika ditemui di sini, hari ini.


Jelasnya, beliau memuji pengurusan sekolah yang mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan dalam memastikan keselamatan dan kesihatan murid terjaga.


"Tahniah dan syabas kepada semua guru yang mana kita berharap semuanya akan berjalan lancar termasuk kemasukan murid Tahun Satu hingga Empat pada minggu hadapan," katanya.


Bagi Guru Besar sekolah berkenaan, Rashidi Md Arshad, berkata pihaknya berterima kasih atas kejutan yang dibawakan dalam memberikan galakan kepada murid untuk kembali bersekolah.


"Kami berharap dengan galakan dan kata-kata semangat yang diberikan ini dapat memberikan kekuatan kepada murid supaya dapat menyesuaikan diri dalam suasana pembelajaran normal baharu," katanya.


Sumber: Berita Harian

0 views0 comments