Dilema penduduk di sempadan TemcoKANGAR: Penduduk di kawasan Sanglang, Kedah yang bersempadan dengan Sanglang, Perlis mendakwa mereka menjadi mangsa keadaan apabila tidak dapat bergerak ke mana-mana termasuk mendapatkan bekalan makanan berikutan kekeliruan yang berlaku.


Menurut mereka, masalah timbul apabila penduduk yang membuat saringan di Klinik Kesihatan Kuala Sanglang, Perlis dipakaikan gelang merah jambu walaupun rumah di Sanglang, Kedah.


Isu tersebut dibangkitkan salah seorang penduduk dalam pertemuan dengan Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Wari Kiew yang melakukan tinjauan di kawasan berkenaan.


“Kami jadi mangsa macam ini. Dulu mereka beritahu siapa yang alamat di Perlis jika tidak pergi buat ujian saringan, polis akan datang tangkap.


“Mereka tidak pula beritahu bahawa sesiapa yang tinggal di Kedah tidak perlu pergi buat ujian saringan walaupun kad pengenalan kami beralamat Perlis,” katanya yang enggan dikenali.


Menurut penduduk itu lagi, mereka bimbang sekiranya keluar ke kedai-kedai, gambar mereka yang memakai gelang merah jambu itu akan ditularkan dalam media sosial.


Dalam masa sama katanya, mereka tidak dibenarkan memasuki kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Secara Bersasar Secara Pentadbiran (Temco) untuk ke kedai runcit.


“Kami tak mendapat bantuan makanan daripada mana-mana pihak kerana kawasan ini di luar Temco dan di bawah negeri Kedah.


“Masalah ini telah kami rujuk kepada Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) tetapi mereka ‘lepas tangan’. Mereka kata tak tahu macam mana nak selesaikan masalah kami,” katanya.


Menurut penduduk, keadaan diburukkan lagi apabila lorong tikus yang menghubungkan kedua-dua sempadan negeri itu ditutup mulai kelmarin.– Sumber: UTUSAN

1 view0 comments