Lari 1.2km cari bantuanBidor: "Baharuddin mengarahkan saya mendapatkan bantuan selepas menyedari kami berdua parah akibat ditembak.


"Saya terpaksa berlari sejauh 1.2 kilometer (km) bagi mendapatkan motosikal untuk keluar mencari bantuan, selain terpaksa mendaki puncak bukit dalam keadaan gelap," kata anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) Kem Batalion 3, Sarjan Norihan a/l Tari, 39 yang cedera dalam kejadian berbalas tembakan di sempadan Malaysia-Thailand pada 24 November lalu.


Menceritakan kembali kejadian itu, Norihan berkata, ketika kejadian dia dan mendiang Sarjan Baharuddin a/l Ramli, 54, berjalan di dalam gelap untuk melakukan tinjauan kali kedua di lokasi yang dikenal pasti sebagai kawasan sasaran.


Katanya, dia berada di belakang Baharuddin sebelum tiba-tiba ternampak kelibat manusia yang dipercayai penyeludup juga sedang melakukan tinjauan.


"Kami berbalas tembakan dengan penyeludup terbabit menyebabkan saya dan Baharuddin parah, mendiang kemudian mengarahkan saya mendapatkan bantuan.


"Walaupun dalam keadaan parah, saya menguatkan semangat untuk keluar mendapatkan bantuan.


"Saya terpaksa tenangkan diri dan mengubah laluan keluar kerana takut terserempak dengan penyeludup yang berkeliaran di kawasan itu.


"Ketika itu, saya nekad walaupun dalam keadaan sakit dan nafas tersekat-sekat untuk mendapatkan bantuan daripada pos berdekatan," katanya di kediamannya di Kem Batalion 3 PGA, dekat sini, semalam.


Turut hadir, Pegawai Pemerintah Batalion 3 PGA, Superintendan Rosman Kasman dan Pengerusi Persatuan Keluarga Polis (Perkep), Zuraini Majid.


Norihan berkata, dia hanya mengetahui rakan setugasnya yang mahir dalam penjejak kesan binatang dan manusia di hutan itu terkorban selepas beliau selesai menjalani pembedahan.


Dalam pada itu, katanya, hanya satu daripada tiga butir peluru dikeluarkan dari badannya.


Katanya, dua lagi peluru yang menembusi tulang belakang pada bahagian pinggul tidak dapat dikeluarkan kerana dibimbangi boleh menyebabkannya lumpuh.


"Peluru yang dikeluarkan terletak berdekatan paru-paru dikeluarkan ketika pembedahan dilakukan di Hospital Pulau Pinang (HPP).


"Walaupun sudah selesai menjalani pembedahan tetapi kesannya masih ada yang mana saya cepat penat bila berjalan.


"Doktor menasihatkan saya supaya melakukan senaman ringan bagi membolehkan paru-paru saya kembali berfungsi dengan baik," katanya.


Dalam kejadian jam 3.10 pagi, 24 November lalu, Sarjan Norihan Tari dan rakannya, Sarjan Baharuddin Ramli, 54, berbalas tembakan dengan penyeludup sewaktu melakukan rondaan Op Benteng berhampiran Pos TS9 Padang Besar, Perlis.


Bagaimanapun Baharuddin terkorban dalam insiden itu selepas ditembak di perut manakala Norihan yang turut terkena tembakan sempat menyelamatkan diri.Sumber: Harian Metro

0 views0 comments