Malaysia satu-satunya negara laksana moratorium automatik 6 bulan


KUALA LUMPUR: Malaysia ialah satu-satunya negara yang melaksanakan moratorium secara automatik selama enam bulan demi manfaat kepada rakyat dan perniagaan di negara ini.


Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, berkata hingga 20 Julai lalu, nilai moratorium yang diberikan ialah sebanyak RM59 bilion, sekali gus memberi manfaat buat 7.7 juta rakyat Malaysia atau 93 peratus daripada peminjam individu.


"Antara negara yang memperkenalkan moratorium adalah termasuk Singapura, Thailand, Indonesia, Filipina, United Kingdom, Itali, Kanada dan Amerika Syarikat (AS).


"Dalam kalangan negara yang memperkenalkan moratorium ini, Malaysia ialah satu-satunya negara terawal yang melaksanakan moratorium secara automatik dan hanya Malaysia yang membuat moratorium selama enam bulan.


"Saya yakin moratorium ini dapat membantu rakyat dan perniagaan dalam mengharungi tempoh mencabar disebabkan COVID-19 ini, " katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Lim Guan Eng (DAP-Bagan) sama ada tempoh moratorium akan dilanjutkan hingga enam bulan lagi.


Pada masa sama Tengku Zafrul berkata, bantuan bersasar dipertimbangkan oleh institusi perbankan kepada mereka yang masih tidak mampu kerana kehilangan pekerjaan atau disebabkan sektor ekonomi terjejas.


Institusi perbankan kini secara proaktif sedang giat menghubungi peminjam untuk menawarkan bantuan bersasar termasuklah memanjangkan tempoh pinjaman supaya jumlah ansuran bulanan dapat dikurangkan.


"Selain itu, bantuan bersasar lain ialah mengubah terma utama dan syarat pinjaman pada kadar faedah yang lebih rendah (sebagai contoh, kemudahan overdraf ditukar kepada pinjaman bertempoh); atau memberi pelepasan lain yang bersesuaian sehingga peminjam mencapai kedudukan kewangan yang lebih stabil.


"Hingga kini, bank sudah menghubungi lebih daripada 394,000 peminjam untuk menawarkan penstrukturan dan penjadualan semula bagi membantu peminjam yang masih terjejas. Daripada jumlah ini, sebanyak 75,000 peminjam terdiri daripada peniaga Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) sudah dihubungi," katanya.
Sumber: Berita Harian

1 view0 comments