Menyamar jadi ejen AKPK


IBARAT menangguk di air keruh, taktik penipuan dengan menyamar sebagai ejen Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) berjaya memanipulasi mangsa.


Ejen ini akan mendakwa sebagai wakil syarikat yang melantik mereka untuk mencari pelanggan dan menawarkan khidmat dengan sejumlah bayaran.


Tanpa disedari, niat sebenar ejen terbabit pihak adalah untuk menipu wang mangsa.


Hakikatnya, ini antara contoh daripada banyak kes penipuan yang secara tidak langsung menjejaskan kehidupan rakyat Malaysia ketika ini.


Berdasarkan laporan media sejak kebelakangan ini rakyat Malaysia sudah kehilangan berbilion ringgit akibat ditipu.


Sebagai agensi Bank Negara Malaysia (BNM) yang menyediakan pendidikan kewangan, khidmat nasihat kewangan dan khidmat pengurusan hutang, AKPK tidak pernah melantik ejen atau pihak ketiga dengan mengenakan bayaran bagi setiap perkhidmatan.

Ketua Cawangan AKPK Kuching (Sarawak) Marlene Margaret Nichol berkata, taktik itu adalah satu penipuan.


"AKPK tidak pernah melantik mana-mana ejen atau pihak ketiga untuk mewakilinya.

"Khidmat kami adalah percuma bagi semua individu dan mereka boleh terus datang ke AKPK untuk khidmat nasihat kewangan dan khidmat pengurusan hutang secara percuma.

"Jika ada sesiapa didatangi individu mendakwa ejen AKPK dan menawarkan khidmat dengan bayaran, mereka adalah ejen palsu yang tidak ada kuasa untuk bertindak bagi pihak AKPK.


"Ada juga pihak ketiga meminta wang daripada individu yang berhutang sebagai bayaran untuk menstruktur atau menjadualkan semula hutang dengan merujuk mereka kepada AKPK," katanya kepada Harian Metro.


AKPK dimaklumkan kewujudan ejen atau pihak ketiga selepas beberapa pelanggan menceritakan pengalaman mereka terpaksa membuat bayaran bagi mendapatkan khidmat nasihat kewangan.


"Ini adalah tamparan berganda bagi pelanggan kami yang sudah pun dibebani hutang, tetapi ditipu untuk membayar beberapa ribu ringgit sebagai bayaran perkhidmatan kepada pihak ketiga ini.


"Individu yang mengalami masalah kewangan yang amat memerlukan bantuan lebih terdedah dan berkemungkinan yakin bahawa ejen berkenaan dapat membantu mereka.

"Ia adalah hakikat yang diketahui ramai bahawa penipu selalunya mengambil kesempatan ke atas perasaan dan emosi orang.


"Mangsa yang terdesak akan bersetuju untuk menerima khidmat nasihat itu walaupun bayaran dikenakan.


"Ada yang meminta bayaran setinggi 10 hingga 20 peratus daripada nilai hutang keseluruhan.


"Selepas bayaran dibuat, ejen itu akan membantu pelanggan untuk mengemukakan permohonan dalam talian Program Pengurusan Hutang (DMP) kepada AKPK dan membuat temu janji bagi khidmat kaunseling.


"Pada peringkat khidmat kaunseling baru pelanggan menyedari ditipu selepas mengetahui khidmat AKPK adalah percuma selain agensi ini tidak pernah melantik ejen atau pihak ketiga," katanya.


Selain itu, sindiket penipuan juga mengambil kesempatan ke atas pandemik Covid-19 dan bantuan kerajaan yang berkaitan untuk menipu orang ramai menyerahkan wang mereka.

Penipuan paling aktif ialah Macau Scam atau Kod Kebenaran Transaksi (TAC) palsu, pinjaman peribadi, pembelian dalam talian bagi pelitup muka dan terbaharu, penggunaan laman sesawang palsu atau permohonan menggunakan nama Bank Negara Malaysia (BNM).


Kaedah membantu individu daripada menjadi mangsa penipuan kewangan:

• Rahsiakan ID log in dan kata laluan anda

• Pastikan kata laluan anda adalah kuat

• Jangan kongsi maklumat perbankan anda yang sensitif dan sulit

• Jangan klik sebarang pautan yang diterima menerusi e-mel, SMS atau pelantar media sosial lain

• Pastikan alamat laman sesawang dan URL adalah betul

• Jangan panik apabila anda menerima panggilan dari orang yang tidak dikenali. Sentiasa bertenang.

• Jangan mudah percaya kepada apa yang diberitahu oleh penipu kepada anda tanpa menyemaknya terlebih dahulu

KES SATU

• Beberapa tahun lalu, seorang wanita mendapatkan pinjaman sebanyak RM200,000 daripada syarikat penyedia kredit. Dia kemudian berdepan masalah kewangan dan mula lambat atau gagal untuk membayar balik hutang.


Dalam keadaan itu, seorang 'perunding' yang mendakwa dirinya daripada AKPK menelefon dan menawar untuk membantu menyelesaikan hutangnya, tetapi meminta bayaran 10 peratus daripada nilai pinjaman.


Tertarik dengan janji bahawa masalah kewangannya akan berakhir, wanita itu bersedia untuk memberi bayaran seperti yang dipersetujui.


Namun, dia bernasib baik kerana ahli keluarga memberitahu mengenai khidmat percuma AKPK dan dia membuat pertanyaan sebelum mendaftar untuk Program Pengurusan Kredit (PPK) AKPK, sekali gus terselamat daripada mengalami kerugian sebanyak RM20,000.

KES DUA


• Seorang pelanggan menerima SMS menasihatkannya untuk mendapatkan pinjaman peribadi bagi menyelesaikan sepenuhnya baki tunggakan kad kredit, baru-baru ini.

Sebaik memperoleh pinjaman peribadi dan menyelesaikan baki tunggakan, dia memohon had kredit lebih tinggi dengan bantuan ejen yang membantu menulis surat permohonan.

Apabila permohonannya diluluskan, dia memaksimumkan had kredit menerusi cash-on-call dan menggunakan semua had kreditnya.


Ejen berkenaan kemudian membantunya memohon kepada AKPK untuk mendaftar diri dalam PPK dengan memberitahu bahawa ini adalah pinjaman khas dari BNM.

Pelanggan malang itu juga sudah membayar hampir RM20,000 kepada ejen terbabit sebagai bayaran perkhidmatan.
Sumber: Harian Metro

1 view0 comments