Penganggur didakwa bunuh tiga kucing diarah ke Hospital Bahagia


KUALA LUMPUR: Seorang lelaki didakwa di Mahkamah Sesyen Selayang, di sini hari ini atas pertuduhan membunuh tiga kucing dengan melemaskan haiwan itu di dalam tiga mesin basuh di sebuah kedai dobi layan diri di Kepong, Ahad lalu.


Penganggur, Muhammad Najwan Zulkefli, 24, mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim, Syafeera Mohd Said, bermula jam 9.30 pagi.


Lelaki itu didakwa dengan kejamnya atau secara tidak munasabah membuat atau meninggalkan untuk melakukan apa-apa perbuatan menyebabkan kesakitan atau penderitaan tidak sepatutnya kepada tiga kucing.


Kesalahan itu dilakukan di premis dobi layan diri Atlantis, Blok 3, Desa Satu Apartment, Desa Aman Puri, Kepong di Gombak, pada jam 5 hingga 6.30 pagi pada 12 Julai lalu.


Muhammad Najwan didakwa mengikut Subseksyen 29 (1) (e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 (Akta 772) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 29 (1) akta sama.


Dia yang tidak diwakili peguam didakwa mengikut Subseksyen 29 (1) (e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 (Akta 772) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 29 (1) akta sama.


Jika sabit kesalahan, penganggur itu boleh didenda tidak kurang daripada RM20,000 atau tidak lebih RM100,000 atau dipenjarakan tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya.


Sementara itu, Pegawai Pendakwa Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Selangor, N Nageswara memohon mahkamah supaya tertuduh dihantar ke Hospital Bahagia Ulu Kinta, Perak untuk pemerhatian dan penelitian memandangkan perwatakan tertuduh tidak stabil.


Mahkamah kemudian membenarkan lelaki itu ditempatkan di hospital berkenaan untuk pemeriksaan lanjut, selama sebulan.


Tarikh sebutan kes ditetapkan pada 13 Ogos depan.
Sumber: Berita Harian

0 views0 comments